Har du lurt på hvordan krimforfatterne ble de nye rockestjernene? Det er fordi folket oppdaget flukten.
Hva er fluktlesning?
En fluktleser er en leser som leser bøker for å flykte. Svært mange bøker har en beroligende virkning. Knekk-i-knærne-lesning går svært ofte på bekostning av den litterære kvaliteten. Fluktlesning fører gjerne til at man aktivt søker det meningsløse, for hvis det meningsløse er glanset nok, gir det en valiumeffekt.
Fluktleseren spør seg selv: Skal jeg bli kjent med den nye kriminalinspektøren og hans hverdagsliv, eller skal jeg rive sjelen min sønder og sammen? Skal jeg lese sånn at bokstavene glir inn i hodet uten motstand, eller skal det skrape SSKKKRRR?
Sånn vinner det litterære heroinet.
Jeg har tidligere skrevet om lesning som flukt. Vi er mange som leser for å flykte. Jeg skrev at jeg i trøttsomme perioder av livet mitt, godt kunne lese en eller to bøker om dagen (åh, du glade studenterliv), og at det for meg gikk mye i krim. Krim er en beroligende sjanger, et puslespill av gåter uten skakende følelser.
Jeg skrev:
Og jeg har aldri skjønt de som ønsker å flykte ved hjelp av f.eks grusomme bøker og gråtefilmer. Jeg får feber av Stormfulle høyder, Dostojevskij drar meg inn i et inferno fylt av filosofi, Sarah Kane får meg til se galger i alle hjørner av rommet. Så om jeg virkelig ønsker å flykte til noe som trøster og lindrer, er det ofte krim jeg tyr til.
Men jeg har fått et litt annet forhold til fluktlesning nå. Fordi man skal alltid huske at hvis du skal flykte fra noe, bør du flykte til noe.
I anledning Stig Sæterbakken, synes jeg Julian Blaue sa det ganske vakkert i Morgenbladet.
Først den som har erfart det meningsløse helvete, vet at den meningsfulle tilværelse er en kampsak. Selv om Sæterbakken ikke tok denne konsekvensen, kan leseren av verket hans gjøre det.
Og det er jo sant. Den meningsfulle tilværelse er en kampsak. Og må velges, gang på gang.
For det er altså grenser for hvor mye meningsløst man kan fylle hodet med, før sjelen din svinner hen. Fluktlesning for å flykte fra noe (i motsetning til det å flykte til noe) er litt som sukkerspising. Det er ikke som det hullet har noen bunn. Det er ikke som om du får mindre lyst på sukker av å spise sukker. Jeg snakker av erfaring.
Kanskje det er forskjell på å fylle livet sitt med det som er meningsfylt, kontra det å ha en meningsfull tilværelse. Det er diskuterbart. Men nå har jeg uansett lest så mange fluktbøker at hodet mitt begynner å innta vakuumdimensjoner. For slik blir det at selv når man slett ikke trenger å flykte, må man kjempe med vanen.
Vi har alle dårlig vaner.
Jeg er sikker på at du kan relatere.
Begrepet om den evige gjenkomst, er en slags vekker i så måte. I Den muntre vitenskapen skriver Nietzsche:
Det livet slik du nå lever det, vil du måtte leve en gang til og utallige flere ganger, og alt usigelig lite eller stort i livet ditt vil måtte komme tilbake til deg, alt i samme rekkefølge. Eksistensens evige timeglass blir snudd, og du er inne i det, som et støvkorn.
Alle vet uansett at september er tiden for sakprosa.
Jeg er veldig glad i bildebruken din, spesielt de korte bildetekstene. Det gir en annen dimensjon til teksten og er som små morsomme kommentarer til den.
Hyggelig! Jeg er glad i bildetekster, og skulle gjerne sett det i flere bøker.
Og veldig kjekt at det kommer et nytt innlegg. Regn med i hvert fall én leser i meg! :)
Ellers er jeg veldig romantisk, og skriver for vinden og stjernene. At jeg faktisk har en leser i tillegg, synes jeg er veldig stas.
Dette var virkelig tankevekkende og fint skrevet.
Takk!
Kunst! :) Poster den på fb-veggen min! Blir så stolt av å kjenne deg. ;)