Bøker taler ofte om andre bøker

Så hvorfor leser vi akkurat de bøkene vi leser? Det har jeg tenkt på mange ganger. Et av spørsmålene i lesertesten jeg lagde var nettopp «hvordan velger du ut de bøkene du leser».

Svarene varierte fra anmeldelser og tips fra andre lesere, til utseende på cover, baksidetekst og tilfeldig utdrag av teksten. Jeg mener for øvrig dette spørsmålet er en indikator på hvorvidt du er en innadvendt eller utadvendt leser.

I et innlegg jeg skrev om Rosens navn siterte jeg et vakkert lite utdrag fra teksten om intertekstualitet, som vil si at tekster henviser til andre tekster.

Skal man lese andre bøker for å finne ut hva det står i én spesiell? Ofte må man det. Bøker taler ofte om andre bøker … ikke sjelden snakker bøker om bøker som om de snakket med hverandre.

Jeg satte meg ned med de 9 bøkene jeg lånte på biblioteket sist jeg var der, og forsøkte å huske hvorfor jeg valgte akkurat disse og ikke naboboken, eller den i hyllen under.

Resultatet var underlig, det føltes som et edderkoppnett i hjernen min hvor en hvisket navnet til en annen, mens jeg gikk som en robot automatisk etter insisterende befaling.

Jeg lånte to bøker av Minette Walter. Det gjør jeg nesten hver gang jeg er på biblioteket. Hver gang jeg er på biblioteket sjekker jeg nemlig ut W på krim og W på skjønnlitterært, for å se om det ikke kommer noe Sarah Waters i hyllene snart. Det gjør det nesten aldri, og da pleier jeg å ta med meg den eller de Minette Walters bøkene jeg husker minst av.

Jeg lånte 4 bøker av A. S. Byatt, som til samme blir kalt Frederica-kvartetten. Grunnen til at jeg gjorde dette er at jeg har ønsket å lese en av yndlingsbøkene mine som er Helen DeWitt «Den siste samuraien» i flere måneder nå. Byatt og DeWitt er for meg uløselig forbundet, siden den eneste grunnen til at jeg plukket opp DeWitts bok på forlagssalget, var at Byatt anbefalte den på coveret. Og jeg stoler på Byatt.

Jeg har lest Frederica-kvartetten før. Jeg holder alltid på å legge dem bort de første sidene fordi de forekommer meg dørgelig kjedelige, men plutselig er det over og så er bøkene hennes flotte. Helen DeWitt hadde de selvfølgelig ikke inne, men jeg fikk i det minste bestilt den.

Jeg lånte også en bok av Dickens. Jeg synes Dickens er fantastisk. Å lese ham er den samme fryden som jeg innbiller meg det er å helle håndfuller med perler ned en bakke. Grunnen til at jeg tenkte så mye på Dickens er at i Bibliotekets siste nummer i desember som skal handle om serielitteratur, skal professor Tore Rem skrive om Dickens. Det er en artikkel jeg virkelig gleder meg til å lese, og derfor har tankene mine sirklet rundt Dickens de siste ukene.

I tillegg tok jeg med meg Mark Winegardners «Gudfaren». Jeg har begynt å se på Sopranos for andre gang, men har et lite avbrekk grunnet pragmatiske årsaker. Jeg savner å se på Sopranos. Da jeg så et svartstilt cover med «Gudfaren» i rød skrift ble det for mye for meg, og jeg hev meg etter den.

Som et siste kupp fant jeg Jeffery Deaver «Det knuste vinduet». Jeg leser alt nytt av Deaver. Denne har jeg lest kanskje 100 sider av fra før, men måtte levere tilbake boken til eieren før jeg ble ferdig.  Lines bibliotek har forøvrig en fyldig anmeldelse på bloggen sin av denne.

Det var veldig tilfredsstillende å nappe til seg «Det knuste vinduet», jeg gikk og knegget for meg selv som en innful gammel gubbe på 80. Hyllen var nemlig av den midlertidige sorten, og Deavers nyeste bøker går fort.

Man bestemmer seg kanskje for en bok i løpet av et par sekunder, men bak kan det ligge kompliserte tankestrømninger, minner, assosiasjoner, samtaler med andre tekster, blind tro på anbefalninger, et tiltalende cover, et forfatternavn du elsker.

Hvorfor valgte du å lese de to siste bøkene du leste? Tilfeldig blaing? Tips? Anbefalninger av andre forfattere på coveret som du har tillit til? Stor ståhei i media? Emnevalg?

Reklamer

9 Responses to “Bøker taler ofte om andre bøker”


 1. 1 bokelskerinnen juli 9, 2010, kl. 4:17 pm

  De to siste bøkene jeg leste, en vampyrbok og Marekorset av Jo Nesbø, ble begge valgt fordi de hadde fått gode skussmål av andre og fordi temaet i dem interesserte meg. Grunnen til at jeg leste dem akkurat nå, har veldig mye med humør å gjøre. Jeg plukker som regel en bok ut av bokhyllen mye på hva jeg føler for å lese den aktuelle dagen.

 2. 3 bokelskerinnen juli 10, 2010, kl. 11:14 pm

  Godt spørsmål ;) Kanskje det er bedre å si at jeg kjente for å lese den typen bok på den tiden.

  «The rest falls away», som var tittelen på vampyrboken plukket jeg opp fordi jeg hadde lyst til å lese om vampyrer og jeg kjente også veldig for å lese noe fra London på 1800 – tallet. Så da ble det den.

  Nesbø sin bok fordi jeg har dilla på Nesbø for tiden. Med en gang jeg er ferdig med en bok, føler jeg for å kaste meg over på neste med en gang.

 3. 4 Sesselja juli 11, 2010, kl. 1:33 pm

  Jeg leser nå «Gjennom ordene» av Marie Cardinal, og det skyldes ene og alene at bloggeren Gjennom ordene et sted omtalte denne boak og sa det var den som ga opphavet til bloggnavnet. Generelt velger jeg nok oftere bøker etter anbefalinger/omtaler på bokblogger enn i vanlig media.

  Før den leste jeg «Tegn til kjærlighet» av Kjærstad. Dette er en sånn påvirkning som har ligget og modnet en stund før den førte til handling. Jeg var nemlig på bokbad med Kjærstad i våres, og ble så nysgjerrig på forfatterskapet hans etter å ha hørt ham fortelle at jeg bestemte meg for å sjekke det ut. At det ble akkurat «Tegn til kjærlighet» jeg lånte med meg skyldes at det var den som hadde det omslaget som tiltalte meg mest der og da.

  • 5 norunnseip juli 11, 2010, kl. 1:47 pm

   Det *er* veldig morsomt å prøve og nøste seg tilbake nøyaktig hvorfor man tok akkurat… I hvert fall for oss som er ustrukturerte og ikke har noen liste. Det er mye rart som kan spille inn har jeg funnet ut.

  • 6 norunnseip juli 11, 2010, kl. 1:49 pm

   Akkurat dette med omslag og font kan være viktigere enn det man skulle tro. Jeg pleier alltid å ha en rutine på å undersøke tekst (om jeg finner begynnelse, tittel og tilfeldig utvalgte steder tiltalende). Men hvorfor gikk man akkurat bort til denne boken? Lurer på hvor mye forlagene legger i coveret. Sikkert mye, i hvert fall på utvalgte bøker?

 4. 7 Haruhi juli 14, 2010, kl. 11:02 am

  Godt spørsmål! Nå fikk du meg til å tenke litt.

  Jeg dro til bokhandelen, på jakt etter «Purple Hibiscus» av Chimamanda Ngozi Adichie, som jeg hadde tenkt å lese fordi «Half of a Yellow Sun» av samme forfatter, hadde gjort stort inntrykk på meg. Når jeg ikke fannt den, fallt valget på «Kollektivt Selvmord» av Arto Paasilinna.

  Tankegangen bak dette var: «vel, hvis jeg ikke kan få Nigeria, så vil jeg faen meg ikke ha noe annet som er sydlig heller», så jeg valgte en bok jeg håpet at kunne gi meg en liten feeling av den finske folkesjela, så langt fra Afrika som jeg kunne komme.

  I tillegg hev jeg med meg «Life and Times of Michael K» – J.M. Coetzee, fordi covert så veldig dystert ut. I tillegg er forfatteren en nobelprisvinner, og nobelprisvinnere pleier ofte å vekke en slags lesetrang i meg. Rett og slett fordi jeg liker tanken på å konkludere med at de er dårlige, og at nobelprisen er oppskryt. (Og tydligvis hadde jeg helt glemmt min forrige tanke, om å ikke lese noe fra Afrika)


 1. 1 Å skrive som smittende hoste « Biblioteker og labyrinter Tilbakesporingjuli 28, 2010, kl. 1:43 pm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
bloglovin

Klikk her for å abonnere på bloggen per mail.

RSS Forlagsliv (Cappelen Damm)

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Fri og freidig

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Knirk

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Liv-Ingers blogg

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Mamma og mer

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Strikte Observanz

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Stjernetyven

 • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.
Reklamer

%d bloggere like this: