Sex and the City av Candace Bushnell

Filmen Sex and the City 2 er kommet på kino. Det fikk meg til å finne frem Sex and the City av Candace Bushnell igjen, boken altså, som serien og filmene bygger løselig på. Boken er en samling av avisspalter Bushnell skrev for The New York Observer. Bushnell skriver essaylignende – med kanskje noe mer humor enn det vi fikk lov til av våre norsklærere når vi skrev essays.

Tematikken baserer seg i stor grad på dating og sex, og er skrevet med et jeg, så man får inntrykk av at det er Bushnell – og hennes (mange!) bekjente som øser av sin erfaring, noe det etter sigende også skal være. (La oss hoppe over biografi-debatten i dette innlegget). Det er mange gullkorn i boken, sånne som ber om å bli sitert.

He’s rebound man,» Sarah said, definitively. «It’s like, ‘Excuse me, are you broken? Let’s get intimate.’

Jeg liker best de gangene boken gir meg et snev av ubehag. Den prøver ofte, men klarer det slett ikke alltid. Boken er skrevet i et lettere dekadent toneleie, og forteller om New York-miljøer hvor utseende og sexapell ikke er viktig, det er alt som teller. Men gjennom det å ønske å sjokkere, får boken et moralsk preg, noe jeg synes er litt artig.

Argh. Rich Argentinian,» she said. «I stayed on his ranch once. We rode polo ponies all over the campos. His wife was pregnant, and he was so cute I fucked him and she found out. And she had the nerve to be upset. He was a lousy lay. She should have been happy to have someone take him off her hands.

Ubehagsfølelsen klarer Bushnell å mane frem de gangene hun treffer meg litterært. Det jeg mener er at det ikke trenger å gi meg ubehag når hun beskriver vesener jeg finner aldeles tomme og sjelløse, men heller det at hun klarer å beskrive setting, handling eller person på en ekstra vemmelig måte:

Last year, George got a nineteen-year-old model pregnant. He knew her for five weeks. Now they’ve got a nine-month-old son. He never sees her anymore. Here’s what she wants: $4,500 a month in child support, a $500,000 life insurance policy, a $50,000 college fund. «I think that’s a little excessive, don’t you?» George asks. When he smiles, the tops of his teeth are gray.

Det er altså gråskjæret i Georges tenner som tar knekken på meg her, ikke synet hans på hverken familie eller økonomi. Boken har helt klart interessante trekk. Bushnell maler frem karakterer og bilder som er så tydelige at scenene spilles av som film i hodet mitt. Det er av den typen bok du ikke trenger å lese alt med en gang, et kapittel her og der gir sannsynligvis en bedre leseropplevelse enn min grådige lesermåte.

Sex and the City er blitt et fenomen i den grad at det er en reell nyhet i avisene at også kvinnelige skuespillere i40-50-årene har rynker. Serien som er basert på Bushnells bok er med på å definere en tidsperiode. Boken har -som serien – et noe ambivalent forhold til kjærlighet. Jeg vil bare konstatere at det finnes ikke noe mer romantisk å danse rundt kjærlighetsbegrepet, latterliggjøre det, fornekte det, lengte etter det og forkaste det.

The other guy at the table, a corporate, doting-dad type who lives in Westchester, was looking at us in horror. «But what about love?» he asked. I looked at him pityingly. «I don’t think so.»

Reklamer

0 Responses to “Sex and the City av Candace Bushnell”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
bloglovin

Klikk her for å abonnere på bloggen per mail.

RSS Forlagsliv (Cappelen Damm)

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Fri og freidig

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Knirk

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Liv-Ingers blogg

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Mamma og mer

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Strikte Observanz

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.

RSS Stjernetyven

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.
Reklamer

%d bloggere like this: